Hírek

Hírek, újdonságok a technológia világából, nem utolsó sorban CoreComm SI mindennapjaiból...

Tartalék energiaellátás, UPS, szünetmentes... közelebb hozzuk!

2021. 12. 11.

A szünetmentes tápegységek forgalmazása, telepítése (Uninterruptible Power Supply - a továbbiakban csak UPS), illetve a tartalék energiaellátás a CoreComm SI Kft fő tevékenységei közé tartozik - mondhatni, a végtelen energia forrásaként igyekszünk valóban megbízható, hibátlan, hosszú távú működést biztosítani szolgáltatásainkkal ügyfeleink számára. 

A szünetmentes, valamint a tartalék energiaellátás fogalmai összefüggenek: a tartalék energiaellátás többek között UPS egységekkel biztosítható - ezeknek nézünk a továbbiakban bővebben utána.

Egy otthonunkban fellépő áramkimaradás esetén “hétköznapi” felhasználóként is problémát jelenthet például a számítógép esetleges adatvesztése, de a néhány perces, órás áramszünet nem feltétlenül okoz nagy veszteséget a háztartásban. 

Vannak azonban olyan kritikus rendszerek, ahol a rövid, pár másodperces szünet sem tolerálható. Ipari vállalatok, kórházak, büntetés végrehajtási intézmények, vagy bankok esetében létfontosságú a folyamatos áramellátás, illetve az, hogy egy áramkimaradás esetén is szinte észrevétlenül menjen minden tovább - egy jól működő tartalék energiaellátásért felelős UPS rendszer (sok esetben dízel-generátorral, áramfejlesztőkkel megtámogatva) ezt minden esetben biztosítja. 

Mi a szünetmentes áramforrás?

Egy UPS egység funkcióját tekintve egyszerű: akkor lép működésbe, ha az alap ellátó rendszer teljesítménye valamilyen szinten eltér a normálistól. Otthoni, személyi számítógépek esetében is fontos a feszültségingadozás, áramkimaradás okozta adatvesztés megakadályozása - gyárak, illetve a fentebb említett intézmények tekintetében pedig számítógépek, gépek, információs rendszerek egész soráról van szó. 
A szünetementes, UPS egységekbe épített akkumulátorok képesek pótolni az aktuálisan kieső, hiányzó áramot, illetve feszültségingadozás esetén a túlfeszültséget normális szintre korlátozzák.  

A szünetmentes tápegységek kiválasztásának legfontosabb szempontjai:

  • átkapcsolási idő
  • teljesítmény és tárolt energia
  • az ellátás időtartama (áthidalási idő)
  • hatásfok
  • telepítési és üzemeltetési költségek

A legideálisabb esetben a berendezés teljesítménye és tárolási kapacitása a végtelennel egyenlő, átkapcsolási ideje nulla, végtelen hosszan ellátja energiával a rendszert, és emellett még olcsó is. Egészen nyilvánvaló, hogy ilyen paraméterekkel rendelkező berendezés nem létezik.
Azonban jól megválasztva, szakértői segítséget kérve megtalálható a közel tökéletesnek mondható, optimális rendszer. Előfordulhat, hogy a szünetmentes tápegységek önmagukban nem nyújtanak kellő biztonságot, és dízel-generátor, áramfejlesztő is szükséges a segéd betápláláshoz. 
Alapszabályként leírható, hogy egy UPS rendszer kimeneti teljesítménykapacitása nagyjából 25%-kal magasabb kell, hogy legyen a támogatott rendszer berendezéseinek összteljesítményénél. 

Az UPS rendszerek típusai

UPS rendszerek kategorizálásakor több mutató is mérvadó lehet, azonban legáltalánosabb, és legfontosabb különbség a fázis számban figyelhető meg.

1/1 fázis
Kisteljesítményű, 1/1 fázisú rendszerek tökéletes megoldást nyújtanak háztartási, otthoni tartalék energiaellátáshoz, ahol egyfázisú áramforrást használnak.

3/1 fázis
Ezek a típusok már nagyobb teljesítmény leadására képesek, háromfázisú bemenettel, egy kimenettel. Az előző típushoz képest nagy előnye, hogy az UPS a táphálózat terhelését három fázisra osztja el, míg a kimenet egy fázisban koncentrálódik, így kiegyenlítettebb működést biztosít.

3/3 fázis
Nagyteljesítményű, kritikus rendszerek esetében a legbiztosabb megoldást jelenti a három fázisú ki- és bemenet. 

Egy másik fontos megközelítésben, szintén a működési elv mentén az alábbi három alaptípust különböztetjük meg:

  • offline vagy stand by 
  • line interaktív
  • online

Az offline UPS rendszerek a “belépő” termékek, az áramellátás megszűnésekor az UPS invertere bekapcsol és az akkumulátorok tipikusan 5-10 perc működést biztosítanak. A line interaktív rendszerek az offline típus továbbfejlesztett változatai, inverterük jobban megtervezett és feszültségszabályozásra is képesek, így kímélve az akkumulátort.
Az online UPS berendezések pedig a legmagasabb szintű védelmet nyújtják, így széles körben használatosak kritikus, kényes rendszerek esetében. Nagyon jól tűrik a bemeneti feszültség ingadozását, köszönhetően a folyamatos kettős konverziós tápellátásnak.

A fenti típusok mellett az UPS-ek méretük, külső jellemzőik alapján is kategorizálhatóak, így megkülönböztetünk például asztali és torony, nagyméretű torony és skálázható UPS berendezéseket is. 

Vállalatunk a Socomec tartalékenergia ellátásért felelős rendszereinek kizárólagos magyarországi forgalmazójaként minden esetben egyedi, rendszerre szabott, a legoptimálisabb működésre képes rendszert telepíti. Referenciáinkról rendszeresen hírt adunk közösségi média oldalainkon, illetve honlapunkon is tájékozódhat! 
 

Szechenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft