Hírek

Hírek, újdonságok a technológia világából, nem utolsó sorban CoreComm SI mindennapjaiból...

Egy út a jövőbe: méréstechnikai eszközök alkalmazása

2022. 02. 17.

Az energiahatékonyság alapja a méréstechnika, mely a mérés során gyűjtött adatokkal több fronton is segíthet korszerűsíteni, fejleszteni egy vállalat működését - bemutatjuk hogyan, és milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésre! 

Információ és innováció

A haladó szellemű vállalatok egyre inkább keresik az energiahatékonyságot fejlesztő módszereket. Nem csak azért, mert különböző rendeleteknek kell megfelelniük, hanem mert hosszú távon gondolkodva jelentős fejlődés érhető el a vállalati élet rengeteg szegmensében. 
A mérés során megszerzett információk alapján tervezhető a technológia korszerűsítése, a meglévő berendezések beállításának optimalizálása (élettartamuk is növelhető - erről később még lesz szó!), illetve az üzemeltetés folyamatai is továbbfejleszthetőek.
Az adatok elemzésével jól látható az, hogy hol és hogyan szükséges beavatkozni, esetleg zöldebb forrásra váltani, mely végső soron nem csak a vállalat, hanem a környezet számára is számtalan előnnyel jár.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a méréstechnika, a korszerű méréstechnikai berendezések használata az Ipar 4.0 egyik előfeltétele is. Az okos rendszerek és a jövőbe mutató méréstechnikai megoldások segítenek a döntéshozatalban és hozzájárulnak az innovációhoz. 

Vállalati kötelezettségek

A hatályos MEHK rendelet szerint azon nagyvállalatok, melyek villamosenergia-fogyasztása  évente eléri a 400 000 kWh-t, kötelesek szakreferenst fogadni, illetve fogyasztási pontjaikhoz almérőket telepíteni. Az almérők feladata, hogy ne csak az összfogyasztást mutassák, hanem azt tételesen is lebontva információval szolgáljanak az energiafelhasználásról (a rendeletről bővebb információt ebben az oktatóvideóban osztunk meg).

Az almérők, méréstechnikai eszközök használatának a fogyasztási szokásokról szóló információgyűjtés mellett másik nagy előnye az ún. felharmonikusok kiszűrése. Felharmonikus áramnak nevezzük a villamos rendszerben fellépő negatív hatásokat, amelyek csökkentik a gépek, berendezések időtartamát. Például egy csúcskategóriás autókat gyártó üzemben használt összeszerelő robot élettartamára rendkívül kedvezőtlenül hatnak a hálózati problémák, és amennyiben tönkremegy, cseréje igen költséges lehet.

A mérőeszközök típusai

A rendeletnek megfelelő mérőeszközökből rengeteg típus található a piacon. Az alábbiakban a CoreComm SI által forgalmazott Socomec termékek közül mutatjuk be a leghatékonyabbakat.

A Socomec összes méréstechnikai felszerelése megfelel a MEHK rendeletnek, tehát bármelyiket választva biztosak lehetünk abban, hogy vállalatunk eleget tesz adatszolgáltatási kötelezettségeinek.

A Countis termékcsalád villamos fogyasztásmérőként funkcionál. Ezt használva megkapunk minden fontos információt fogyasztási szokásokról akár háromfázisú fogyasztók esetében is, és fázisonként is monitorozhatjuk hálózatunkat. A Countis eszközök a rendeletnek való megfeleléshez a legalapvetőbb szolgáltatást képesek nyújtani.

A Diris termékek már képesek a hálózat analizálására, áramváltóval működtethetőek, és fontos információt nyújthatnak az energiahatékonysággal kapcsolatos döntések meghozatalához.

A Diris és Countis termékek egyik hátránya, hogy a különböző részfeladatokat ellátó egységeket külön kell beszerelni (pl.: áramváltók, kommunikáció, tápellátás, feszültségmérés). Helyigényük nagy, sok fogyasztási pont esetén pedig költséges lehet a telepítésük. 

A Diris Digiware rendszer magába sűríti mindazt a tudást, melyet a fentiek egyenként tudnak, s ezek mellett számos plusz funkcióval is rendelkezik - az energiamérés jelenleg ismert legmagasabb szintjét képviseli.

Kompletten látja el a mérési és analizálási feladatokat, konfigurálható, így nem kell külön bekötni minden szükséges eszközt, egy-egy modul több funkciót is ellát. Helyigénye kevesebb, és sok mérési pont esetén költséghatékonysága már rövidtávon is észlelhető (a Digiware rendszert ebben a videóban részletesen is bemutatjuk).

A mérés mellett fontos az is, hogy a kapott adatokat tárolni, valós időben figyelni, illetve utólag is elemezni tudjuk - ehhez szintén rendkívül korszerű technológiák állnak rendelkezésre. A villamos fogyasztásmérők adatai alapesetben egy web szerveren tárolhatóak, ahol távoli, online vezérlésre és nyomonkövetésre is adott a lehetőség. 
A bemutatott típusok, különsen a Digiware képes a fejlett szintű kommunikáció biztosítására, melyek szintén hozzájárulnak a vállalati innovációhoz (a web szerverekről ebben a videóban még több információt találhat).

A Socomec termékei úgynevezett plug and play rendszerek, azaz telepítés után gyakorlatilag azonnal rendelkezésre, használatra készen állnak. 

A méréstechnika és az energiatárolás összefüggései

Nagyobb fogyasztók esetében energia-, vagy más néven kapacitáslekötési kötelezettségeknek is eleget kell tenni. Ennek értelmében egy adott időtartamra szólóan szükséges meghatározni a maximálisan felhasználandó energiamennyiséget - ennek túllépése pótdíjköteles.
A meghatározott fogyasztási maximum ellenére sokszor előfordul, hogy a lekötött mennyiség nem elég - egy fogyasztásmérőkkel összekötött energiatároló rendszer (UPS) azonban segíthet a nehezebb időszakok ádhidalásában. A kapott adatok alapján megállapítható, hogy mikor szükséges az energiatárolóból fedezni a szükséges kapacitást, így elkerülve a túllépést, illetve az azzal kapcsolatos kiadásokat.

A CoreComm SI-nál a méréstechnikával, energiahatékonysággal összefüggő projekteket teljes egészében végigvisszük, nem engedjük el ügyfeleink kezét az eszközök telepítése után sem. Felmerülő kérdések, problémák esetén készséggel állunk rendelkezésre, hogy a szolgáltatásokat a legjobb minőségben élvezhessék hosszú éveken át! 
 

Szechenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

KOSÁR

FIZETENDŐ

Rendelés értéke

0 Ft